19/10/2012

Rațiune și mințire

Cel mai frumos ne mințim pe noi înșine. Oamenii se mint mult, mai ales femeile, care au nevoie de o imagine atent recondiționată. Se spune că în oglindă vedem ceea ce vrem să vedem, nu ceea ce suntem cu adevărat. Este și motivul pentru care femeile tind să se așeze cam în aceeași poziție veșnic, atunci când se uită în oglindă – e un reflex salvator. Dacă vă studiați, veți vedea că, atunci când ne holbăm la noi însene din lateral, ne întoarcem întotdeauna într-un singur sens – la stânga sau la dreapta, fiecare cum ne-am obișnuit.

Găsesc multe foste colege de liceu sau facultate pe Facebook și, la nouă din zece, mă mir că nu s-au schimbat aproape deloc. Plouă cu wow-uri la Comments, ne mirăm toate cum am rămas noi netede și slăbănoage, una mai frumoasă ca alta. Dar când ne întâlnim în carne și oase, constat că acolo e muuult mai multă carne decât oase.

Tindem să ne înfigem pe Facebook poze vechi sau prelucrate în Photoshop. Ne consolăm la gândul că self-esteem-ul are de câștigat. Trebuie să ne vedem mai slabe, mai frumoase și mai stilate decât suntem, ca să avem curajul de a insista, de a deschide uși, de a cere ceva ce până mai ieri nici nu ne trecea prin cap că am putea obține.

Există și reversul. Femei care arată superb se văd în oglindă ca niște mume ale pădurii, ale tufei și-ale savanei, nu le poți convinge cu niciun chip că, la 1.75 înălțime și 52 de kile, nu sunt grase. Dacă le spui fraza multrâvnită ”nici fund nu mai ai”, ele nu se gândesc nicio clipă că au ajuns aschilopatele cartierului, ci că trebuie să-și pună implanturi fesiere, să fie mai bombate.

O femeie suplă se uită în oglindă și vede o femeie durdulie. Un bărbat grăsan se uită în oglindă și vede un bărbat suplu, cu pătrățele pe abdomen. Femeile cred că bărbații le părăsesc pentru că sunt prea grase. Bărbații cred că femeile îi părăsesc pentru că nu le satisfac sexual. Adevărul e pe la mijloc(ul nonsensului), în sensul că și bărbații, și femeile își părăsesc partenerii fiindcă s-au amorezat de altcineva.

Nimeni nu ne minte mai frumos decât o facem noi înșine, cum spuneam. E ușor să minți o persoană pe care o cunoști atât de bine, de-aia ne este la îndemână să ne ascundem de noi. De alții, e mai greu. Oglinzile din cabinele de probă slăbesc și micșorează, de-aia se spune că femeile le adoră. Din aceleași motive – fiindcă micșorează totul, dar totul! – bărbații urăsc oglinzile din cabinele de probă…