13/08/2013

O lady nu poarta niciodata un fake! – Descopera cea mai noua tehnologie pentru a depista bunurile contrafacute

75930_blake_123_157lo

Crezi ca stii sa deosebesti un fake de un produs original? Trebuie sa te uiti cu atentie la eticheta, sa verifici calitatea cusaturilor si a finisajelor, sa analizezi minutios materialul…insa uneori, nici asta nu este de-ajuns. Pana si ochii expertilor pot fi pacaliti de pretinsa calitate inalta a unor produse contrafacute. Matasea sintetica sau lana merino, de pilda, sunt foarte greu de depistat, atunci cand inlocuiesc matasea naturala sau casmirul, afisand diferente foarte subtile.

De-a lungul ultimilor ani, economia subterana a produselor de lux contrafacute a inflorit vast, acoperind din ce in ce mai multe arii de produse. Franta este in acest moment singura tara care condamna penal simpla detinere a unor bunuri contrafacute, conform legii Longuet, adoptata in 1994, cu o amenda de 300.000 Euro si 3 ani de inchisoare, insa restul tarilor depun la randul lor eforturi majore pentru a stopa fenomenul. Ofiterii vamali au, in prezent, dreptul de a confisca si distruge produsele contrafacute prezentate la vama, insa pentru a putea face aceasta, este nevoie in primul rand sa le depisteze.

 fake_shoes_handcuffsw_small

O tehnica inovatoare, dezvoltata de NPL, National Physical laboratory, din Regatul Unit, promite sa fie un ajutor de nepretuit pentru aceasta cauza. Metoda „terahertz time-domain spectroscopy”, implica utilizarea unei unde de radiatii terahertz, mai exact, o banda de radiatie electromagnetica aflata intre microunde si lumina infrarosie, care poate penetra structura materialelor textile si a plasticului. Cand raza terahertz este trecuta prin material, aceasta face posibila masurarea nivelului absorbtiei, indicand cu precizie natura sa.

Avand in vedere ca in ultimul an, piata neagra a produselor contrafacute a generat la nivel global peste €200 miliarde, o cifra similara celei generate de piata drogurilor ilegale, dintre care 54% cuprindeau bunuri de lux si care, in proportie de 1/3, au fost determinate ca fiind periculoase, din diverse motive, pentru consumatori, noua tehnologie dezvoltata in UK, vine intr-un moment cum nu se poate mai potrivit.

Tine minte: O lady nu poarta niciodata un fake!

 

Ti-a placut articolul? Descopera lumea incitanta Fashion avec Passion si pe Twitter si Instagram.

Surse foto: twitter.com, stefanusngrh88.wordpress.com