15/10/2014

Frumusetea neconventionala, cea mai noua tendinta in moda – Janina Nectara @ Observator Special

Epoca Barbie se încheie. Standardele clasice atinse cu ajutorul operaţiilor estetice sunt atât de passé! Frumuseţea neconvenţională este cel mai hot trend al industriei modei şi chiar tu ai putea deveni următorul top model! Exact ca Chantelle Brown-Young, Rick Genest – Zombie Boy, Jacky O’Shaughnessy, Andrej Pejic sau Erika Linder.

Industria modei propune nu doar tendinţele vestimentare, ci stabileşte şi standarde de frumuseţe. Pentru multe femei, formele şi graţia fotomodelelor reprezintă perfecţiunea. Aşa că ar face orice pentru a arăta ca idolii lor de pe podiumuri. Totuşi, de ceva timp încoace, marii designer-i provoacă către o întoarcere la naturaleţe şi acceptarea propriului corp. Aşa cum este el. Iar modelele care transmit acest mesaj au poate cele mai surprinzătoare look-uri.

 

Atât industria modei, cât şi industria frumuseţii au mers mână în mână de la bun început şi au propus aceleaşi standarde de frumuseţe, perpetuate de-a lungul timpului. Aşa se face că astăzi majoritatea femeilor încearcă să atingă perfecţiunea modelelor de pe podium apelând la medicii esteticieni. Este bine-cunoscut în acest sens exemplul păpuşii Barbie, care a devenit un adevărat etalon nu doar pentru adolescente, ci pentru toată populaţia feminină.

 

reporter: În tot acest peisaj care tinde să se uniformizeze, există şi exemple de modele inedite?

 

Janina Nectara: Un exemplu elocvent este Chantelle Brown-Young. Deşi suferă de vitiligo, această afecţiune nu a tăiat-o de pe lista modelelor consacrate. Are numeroase apariţii atât în publicaţiile de specialitate, cât şi în show-ul America’s Next Top Model.

 

Chantelle a reuşit un lucru absolut extraordinar dat fiind faptul că în urmă cu câţiva ani, vitiligo era un adevărat complex. Astăzi, s-a transformat într-un atu, iar designer-ii o solicită tocmai prin prisma faptului că pielea ei arată neuniform.

Şi cum moda înseamnă nu doar frumuseţe şi rafinament, ci şi sex-appeal, marii designer-i au inovat şi la acest capitol.

 

reporter: Am auzit că sunt în vogă şi modele care au un look la limita dintre masculin şi feminin.

 

JN: Într-adevăr, designer-ii au o adevărată predilecţie pentru modelele androgine. Andrej Pejic este unul dintre cele mai apreciate modele de acest gen. Are picioare lungi, are gene interminabile, poartă rujuri aprinse şi are faţa perfectă pentru orice reclamă de beauty, deşi este bărbat.

Prima dată l-am văzut în backstage la defilarea lui Jean-Paul Gaultier. Într-adevăr, nu mi-am dat seama că ar putea fi bărbat, iar pe catwalk pot spune că se descurcă absolut impecabil pe tocuri interminabile.

 

Aşa că majoritatea designer-ilor îl angajează pentru a purta ţinute eminamente feminine. De asemenea, în revistele de specialitate este adesea transpus într-un personaj feminin, ceea ce are un mare succes în ochii publicului.

Dar dacă modelul pozează în haine destinate femeilor, există şi un model feminin care ilustrează cu stil moda pentru bărbaţi.

 

JN: Se numeşte Erika Linder, şi cu toate că numele este predilect unui personaj feminin, după cum ne-am putea închipui, Erika preferă să pozeze în ţinute masculine şi este, de asemenea, contractată de designer-i pentru a interpreta roluri masculine.

 

reporter: Este, în continuare, vârsta o condiţionare în cariera unui model?

 

JN: Industria frumuseţii, prin toate campaniile publicitare pe care le realizează, ne dă cumva impresia că moda şi părul grizonant nu pot co-exista. Însă, Jacky O’Shaughnessy vine să contrazică toată această teorie. Jackie este un model în vârstă de 60 de ani care a realizat o campanie pentru un renumit brand de lenjerie intimă. Mai mult decât atât, nu s-a folosit pentru această campanie nici Photoshop, nici un machiaj excesiv şi ceea ce total de apreciat este că Jacky nu are absolut nicio intervenţie chirurgicală.

 

Dar lista modelelor care atrag atenţia prin non-conformism şi unicitate nu se termină aici. Rick Genest, sau Zombie Boy este cunoscut publicului larg în special datorită faptului că a jucat rolul principal într-unul din videoclip-urile lui Lady Gaga. Tatuat în formă de schelet pe întregul corp, Rick este, cu siguranţă, o apariţie de neuitat.

 

JN: Practic, atunci când te uiţi la el, ai impresia că ai deschis o pagină dintr-un manual de anatomie. Prima dată l-am văzut pe podiumul Mugler, prezentând pentru colecţia masculină. De acolo a fost propulsat şi aruncat în atenţia marilor designer-i şi în atenţia publicului larg, iar astăzi Rico este unul dintre modelele cele mai apreciate la nivel internaţional.

 

Aşadar, frumuseţea înseamnă şi diversitate. Iar pentru cei care cred că industria modei este un domeniu extrem de rigid, prezenţa acestor modele neconvenţionale pe podiumuri, nu face decât să demonstreze că originalitatea rupe orice barieră.

 

Dacă v-a plăcut articolul, găsiți lumea incitantă Fashion avec Passion şi pe Twitter şi Instagram.

 

Fotografie: erikalinderfanpage.tumblr.com