19/05/2016

Fashion 5, #H&MHappy5

5… Număr simbolic şi vedetă a culturii pop…  Jackson 5, Maroon 5 şi Mambo no 5. The Fifth Element, Chanel no 5, uragane de categoria 5, 5 O’Clock Tea, Hi 5!… 5 degete la o mână şi 5 simţuri. 5 întrebări esenţiale – Cine? Ce? Unde? Cum? Când?

Aşadar, un 5 universal şi, în acelaşi timp, personal. Ei bine, în această lună a 5-a a anului, 5-ul care îmi aprinde imaginaţia, imi trezeste si cele mai dragi amintiri.

Cam in urma, nu cu 5 ani, ci cu un multiplu de 5 (5×2), adica cu aproximativ 10 ani, aventura mea în lumea modei începea timid la Paris.

În scurt timp, a apărut și Fashion Avec Passion, despre care unul dintre PR-ii Armani imi declara ca este “cel mai frumos site din Europa de Est”. Un site care primea invitații la evenimentele internationale pentru ceea ce era. A fost cu adevărat fantastic, mai ales ca înainte de a-l lansa, lucrasem pentru presa americana și știam exact cat de greu se eliberează o invitație pentru o publicatie fie ea print, fie ea online. Ba cu atât mai greu, cu cat a mea era online.

Anii au trecut, iar aventura mea cu moda a trecut la un cu totul și cu totul alt nivel. De la un soi de love affair la true love! Nu a fost nicicum love at first sight! Stiu, orice fata are o pasiune pentru haine (eu nu am făcut exceptie). Insa deseori se confunda pasiunea pentru moda cu pasiunea pentru haine. Ei bine, hainele nu sunt sinonimul/echivalentul modei! Insa pentru a-ti da seama de toate implicațiile pana la capăt, este nevoie de studiu.

Am făcut aceasta confuzie și eu. Mult timp. Insa am avut un moment de iluminare în clipa în care i-am întâlnit fata in fata pe cei pe care ii admirasem din fata micilor ecrane cam de cand avusesem televizor…

Asa ca acum 5 ani o luam de la 0 si ma inscriam la Facultatea de Design Vestimentar, dupa ce studiasem domenii cu totul si cu totul diferite. Eram conștientă ca nu puteam rămâne inconjurata de cei mai notabili designeri ai lumii, de cei care scriu paginile de istorie a modei, fără ca eu sa nu îmi aprofundez cunostintele în moda. Începusem sa ma întâlnesc la evenimente cu Karl Lagerfeld si cu Jean Paul Gaultier, incepusem sa fac cunoștință cu Miuccia Prada, Marc Jacobs sau Roberto Cavalli, incepusem sa obțin interviuri cu Manolo Blahnik, cu Giambattista Vali, cu Vivienne Westwood și lista rămâne foarte lungă…

Era clar ca o discuție (care sa nu intimideze) cu personalitățile guru ale modei impunea un studiu profund al modei și al artei deopotriva într-un cadru academic. Și nu! Asortarea a trei culori consecutive în aceeași tinuta, nu se inregistreaza la capitolul “Cunostinte”! Desi in așa-zisul “blogging de moda” aceasta pare sa fie Constituția… Legea fundamentală a zonei digital în ceea ce priveste moda…

Am fost foarte fericita sa pot duce studiile la bun sfârșit, deși mi-a fost foarte greu sa ma împart intre doua activități extrem de solicitante în același timp și chiar intre doua tari în același timp. Insa am inteles ca fericirea se câștigă greu. Si este cu atât mai apreciata cu cat efortul de a o obține este mai mare.

Iar efortul a meritat! Gratie lui, am avut oportunitatea de a realiza un internship in New York, la creatorul preferat al Primelor Doamne ale Americii, Oscar De La Renta! O experienta inegalabila cu tot ce mi se întâmplase pana atunci, deși mai pasisem în interiorul unor case de moda – Chanel, Lanvin, Dior – insa fugitiv.

Imi amintesc ca in prima zi la Oscar de la Renta mi s-a pus în brate un contract de vreo 50 de pagini (număr magic se pare :), deși nu-mi amintesc cu exactitate sa fi fost fix 50), in care erau stipulate cele mai neobișnuite prevederi. Neobișnuite pe moment… Ulterior am înțeles ca toate cele 50 de pagini de condiționari – culminand cu manichiura impecabila, pe care dacă nu o aveai, nu primeai accesul în fascinanta lume a celebrei case de moda – făceau parte dintr-o înțeleaptă filosofie de viata, împărtășită de însuși De La Renta, deseori citat pentru vorbele sale cu talc. Iar acestea mi-au rămas adânc întipărite în memorie: “Eleganţa e o disciplină în viaţă! Dacă nu te îmbraci frumos în fiecare zi, îţi pierzi obiceiul. Şi nu e vorba despre ce porţi, ci despre cum îţi trăieşti viaţa!”

Gândindu-mă la toată experienta în America, îmi dau seama ca dacă astăzi îmi trăiesc viața măcar o idee mai frumos și mai elegant decât o facem înainte, acest lucru s-a întâmplat numai datorită lui Oscar de la Renta!

Cinci (5 din nou) ani mai târziu, după finalizarea studiilor, un alt vis mi s-a indeplinit. Acela de a scrie la insasi Biblia Modei, revista Vogue, ediția din Turcia. Desi am avut multe colaborari de suflet, nu am fost niciodată mai incantata sa îmi vad semnatura altundeva decât în Vogue. Încă privesc cu mare emoție și euforie faptul ca cea mai influenta revista de moda din lume îmi publica articolele.

Și cine știe ce se va mai intampla în următorii 5 ani?! Ce alte surprize nebănuite sau în secret dorite se vor materializa?!…

Janina Nectara, Fashion Avec Passion, H&M Super Birthday

Un lucru e clar! Se pare ca 5 este cifra emoţiei şi a evenimentelor marcante. Se pare ca 5 e un numar norocos! Dar poate ca nu doar pentru mine…

Acum 5 ani, H&M își deschidea porțile magazinelor pentru prima dată în România. Un nou love affair (de data aceasta intre H&M si consumatorii de moda romani) se înfiripa usor-ușor. De fapt, chiar mult mai accelerat decât estimările, astăzi cererea de haine și accesorii H&M rezultând în aproximativ 40 (mai e un pic si se vor face chiar 50 😉 ) de magazine în toată tara.

O adevarata performanta, ce trebuia neapărat sărbătorită! Cum? Cum altcumva decât tot prin moda?

25 de digital influences au realizat o ședință foto impresionanta, cu noua colecție – as putea spune aniversară. Cel puțin pentru România… Un mega proiect, pe care doar un maga fashion label l-ar reusi.

Fotografiile și hainele le veți putea admira în vitrinele magazinelor începând cu 25 mai. Mai e puțin!…

Pana atunci, draga H&M, închin un pahar de șampanie în cinstea ta! Felicitarile mele pentru 5 ani fashionable (avec passion 🙂 ), in care ai inspirat si conturat stilul vestimentar al iubitorilor de moda din Romania! #HappyFashionAvecPassionBirthday! #HMSuperBDay #HMHappy5

Am avut placerea de a împărți un moment #HMHappy5 cu Cătălin Opritescu, Diana Cosmin, Ioana Voicu și Claudiu Enescu.

Multumiri speciale echipei!

Foto: Dan Beleiu
Styling: Roxana Voloseniuc & Domnica Margescu – RDStylingProject
Hair: Sorin Stratulat
Makeup: Alexandru Abagiu
Video: Bogdan Pantazi
Video Editor: Florin Vasile
Toata admiratia pentru Ada Teslaru & Ruxandra Carstea, pentru ideea unei campanii cu adevarat de senzatie!