28/02/2013

De ce merg fetele bogate cu tramvaiul?

pretty lady subwayIn metrouri și autobuze, există femei îmbrăcate suspect de bine. Câteodată, le bănuiesc a fi prințese sub acoperire, fiindcă nu-mi explic cum o ființă care se târăște prin transportul în comun e îmbrăcată în haine care costă cât însuși Metrorex.

Bun, să zicem că e vorba de femei care și-ar permite mașini (sigur și-ar permite, am văzut la gâtul uneia, într-o zi, o eșarfă care costa cât un SUV 4×4), dar nu le place să conducă. Însă, pentru această categorie vitregită, s-au inventat șoferii angajați, taxiurile sau soții săritori – specie care chiar există, fie și doar la Muzeul Antipa, dar există.

De ce o femeie care m-ar putea cumpăra pe mine, cu neamul meu cu tot, merge cu tramvaiul? De zgârcenie – a fost prima mea bănuială. În secunda doi, însă, mi-am dat seama că o femeie a cărei poșetă costă cât una de platină – doar că a ei e din mușama, pardon, ecologică – nu cheltuiește banii ei personali, cheltuiește banii altcuiva.

Și atunci, cum se face că omul care îi cumpără genți de mii de euro o lasă să meargă cu troleul? Vă rog să mă credeți, zilnic văd în metrou câte-o femeie ai cărei pantofi, coroborați cu paltonașul, costă cât apartamentul meu. Stă atârnată de câte-o ureche din aia de vinilin, să nu cadă grămadă. Mă minunez mereu că rezistă pe tocurile de 15 centimetri.

Întotdeauna am știut că poziția socială costă și te ustură. Poți să mimezi fericirea, dar nu poți mima emanciparea. Poți să mimezi orgasmul, dar nu poți mima bogăția. Dacă ești din clasa medie, dar vrei să pari bogată, va trebui să umbli cu limuzina, chiar dacă plătești cursa în rate convenabile, vorba bancherilor.

Mai există varianta cinematografică a fetelor bogate care umblă cu transportul în comun fiindcă un anumit șofer, de pe o anumită linie, arată bestial. Spre deosebire de finanțatorul generos de-acasă.

Foto: newyorksubwaygirls.deviantart.com