25/04/2016

Castelul inconjurat de o gradina edenica al lui Christian Dior – restaurat

,,Casa mea este la Montauroux, în apropiere de Callian, unde o stea norocoasă mi-a permis, acum 15 ani, să îmi găsesc liniştea şi să îmi pregătesc o nouă existenţă. Despre această casă, nu pot spune, însă, prea multe, pentru că sunt în curs de a o amenaja. Este simplă, solidă şi nobilă, iar serenitatea sa se potriveşte pe deplin perioadei vieţii pe care o voi începe în câţiva ani.’’ – acestea sunt cuvintele pe care Christian Dior le aşternea pe hârtie în 1956, cu numai câteva luni înaintea morţii sale fulgerătoare.

În octombrie 1957, familia şi numeroşi apropiaţi, printre care Yves Saint Laurent – cel care avea să îi urmeze la Dior -, participau la ceremoniile funerare organizate la reşedinţa sa de suflet – Chateau de La Colle Noir, din Montauroux. Nu multă vreme mai târziu, proprietatea avea sa fie vândută.

Castelul (construit în 1858) şi grădinile însumând 50 de hectare care îl înconjoară fusese cumpărat de către Dior investind câştigurile unei cariere ca cel mai prestigios couturier parizian. Era vorba, însă, nu despre o investiţie lucrativă, ci una de suflet. O dată, închinată nostalgiei pentru perioada petrecută în această zonă a sudului Franţei în tinereţe, după falimentul afacerii familiei sale. Şi, în al doilea rând, o alegere mânată de pasiunea sa pentru natură şi botanică – în grădina din apropierea castelului, Dior plantând câteva dintre florile sale preferate: priboi, violete, lăcrămioare şi crini.

În această regiune, faimoasă pentru climatul său ideal pentru cultivarea florilor, Dior se simţea mai curând parfumier decât couturier…
De altfel, parfumurile Miss Dior, Eau Fraîche, Diorissimo, Diorama şi Eau Sauvage îşi leagă începuturile de frumoasa poveste dintre Christian Dior şi regiunea Grasse.

 

56 de ani mai târziu, în 2013, Casa Dior începea o nouă investiţie, contemporană, motivată de tradiţie şi fascinaţia pentru fondatorul său. Proprietatea Chateau de La Colle Noir era re-achiziţionată şi se începea un minuţios proces de renovare.
O parte deosebit de importantă a acestuia a constituit-o cercetarea aprofundată a resurselor vremii – materiale video, reportaje din Paris Match sau Connaissance des arts – pentru redescoperirea şi retrasarea viziunii lui Dior. Couturier-ul proiectase el însuşi atât amenajarea grădinilor, pentru cultivarea de plante şi flori pentru esenţe preţioase utilizate în parfumerie, cât şi design-ul interior al castelului.

Astăzi, în 2016 – pe 9 mai, mai precis – , Dior pregăteşte reinaugurarea Chateau de La Colle Noir, în toată splendoarea concepută de către Christian Dior.

Christian Dior Chateau de La Colle Noir

2

Mai mult decât atât, Casa pariziană a mutat laboratorul parfumierului său, François Demachy, în cadrul castelului. Iar pentru procurarea de esenţe, a semnat parteneriate cu domenii din apropiere recunoscute pentru florile lor de trandafir, iasomie şi neroli.
O întoarcere la începuturi, la autentic şi la ultra-preţios. De ce ultra-preţios? Pentru că pentru 1 litru de esenţă de neroli se prelucrează o tonă de flori de portocal, pentru 1 litru de esenţă de iasomie, aproximativ 700 de kilograme de iasomie şi pentru 1,5 litri de esenţă de trandafir de mai, o tonă de flori de trandafir. De aceea, cantităţile – nobile prin origine şi ultra-preţioase prin raritate – de esenţe de Grasse vor fi folosite de către Dior exclusiv pentru ceea ce Demachy numeşte ‘’jus d’exception’’: J’Adore şi Miss Dior.

Pentru început, marcând un nou început la Chateau de La Colle Noir, Dior vorbeşte despre neroli de Grasse, pentru noul J’Adore Eau de Toilette.

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, găsiți lumea incitantă Fashion avec Passion şi pe Twitter şi Instagram.

 

Fotografii: Dior